Harta site-ului
Ajutor
Primul ghid turistic lansat în raionul Dubăsari
Primul ghid turistic lansat în raionul Dubăsari

În raionul Dubăsari a fost lansat primul ghid turistic. Acest fapt a fost posibil datorită ambiției și dorinței arzătoare a unei tinere mămici, originare din comuna Molovata Nouă, Rusanda Isaicul- Pahomea. Vineri, 20 mai, muzeul de istorie și etnografie din s. Molovata Nouă, a găzduit marele eveniment nu doar pentru localitatea din stânga Nistrului dar pentru întreg raionul Dubăsari. În cadrul măsurii festive organizate, autoarea acestui frumos proiect a prezentat produsul informațional bine aranjat Ghidul turistic al s. Molovata Nouă și Broșura muzeului de istorie și etnografie din localitatea de baștină. La evenimentul de lansare au participat colaboratori ai Secției cultură și turism, ai Direcției învățământ general din cadrul Consiliului raional Dubăsari, primarul com. Molovata Nouă, profesori și discipoli ai gimnaziului „Anatol Codru”. După destăinuiri și istorioare ce pot fi găsite pe paginile ghidului, despre istoria de viață a acestei cărțulii, autoarea Rusanda Isaicul-Pahomea și gazda muzeului Alexandra Beșleaga, pe lângă cuvintele de laudă, apreciere și recunoștință pentru lucrările minunate, s-au învrednicit de diplome din partea șeful Secției cultură și turism dna Maria Perciuleac.
,,Poate-i un simplu ghid, doar că nu și pentru mine.
Era prin 2015, lucram în calitate de profesoară de geografie și cadru didactic de spijin în gimnaziul din satul meu natal - Molovata Nouă. Fiind încă foarte naivă, dar și foarte energică tot căutam oportunități de a participa cu copiii la diverse concursuri raionale, dar și naționale. Mă gândeam: ,,Ei și cine ne încurcă pe noi să ne promovăm astfel satul? Avem un sat cu o poziționare impresionantă și cu o istorie bogată!” Zis și făcut, mie nu-mi trebuie multe argumente sau rugăminți, eu am nevoie doar de idee! Iată că am obținut-o și am tot frământat-o o perioadă în mintea mea, cred că toată vara!
Așa că după școală fugeam acasă, mă jucam cu micuța mea Ruxăndiță de 1 an și 5 luni. Apoi după ce o sărutam de noapte bună și o adormeam, o mai sărutam de o mie de ori și mă apucam de harta satului, tot ce aveam era fotografia curată a satului facută din satelit. Apoi fuga la dna Verlan Valentina, care auzindu-mi ideea m-a felicitat, s-a emoționat și mi-a oferit tot ce avea dumneaei despre sat! În primăvara următoare m-am trezit cu un ghid turistic de 34 pagini, scris în trei limbi-română, engleză și rusă.
Anii au trecut, refuzasem la idee, ziceam că poate într-o zi voi reveni la acea lucrare...
2022, ianuarie, sunt telefonată de dna Beșleaga, direactoarea muzeului de Istorie și Etnografie din Molovata Nouă: ,,Au apărut careva oportunități, cam cețoase și totuși eu cred că trebuie de încercat…” mi-a zis ea. Deci, nimic sigur, pe lângă asta ne-am propus să mai publicăm și o broșură a muzeului.
Așa am făcut, serviciu, doi copii, pupici de noapte și iar nopți ”albe” și iar dna Verlan Valentina cu un braț de cărți a venit în viața mea.
Un mic traseu – de 6 ani, a unei lucrări de 84 de pagini, publicată pentru început în 300 exemplare și o broșură de 16 pagini cu același tiraj, ambele pentru un mic sătuc de dincolo de Nistru, pe care îl iubesc enorm, poate pentru că acolo prima dată am văzut zâmbetul părinților sau poate pentru că vaporii de apă ai Nistrului mi-au pătruns în sânge, sau poate pentru că acolo sunt oamenii dragi mie, sau poate că toate acestea împreună!
Ghidul turistic și broșura muzeului, două lucrări cu suflet și multă dragoste de satul natal Molovata Nouă!
Sincere mulțumiri tuturor celor care au parcurs acest drum lung împreună cu mine! Și poate că par puține 84 de pagini pentru 6 ani, dar așa a fost să fie.
Vă îmbrățișez oameni luminoși care mi-ați fost trimiși de Dumnezeu pentru a vedea în sfârșit aceste lucrări! Vă îmbrățișez pentru fiecare fărâmă de informație, pentru fiecare cuvânt de încurajare, pentru fiecare zâmbet curat!”, a conchis tânăra autoare originară din Molovata Nouă, raionul Dubăsari Rusanda ISAICUL-PAHOMEA.
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Primul ghid turistic lansat în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta